Blodprøver

Blodprøver

Blodprøver kan afsløre værdifulde oplysninger om årsagen til en sygdom og dens symptomer (diagnose) og er også værdifulde ved overvågning af virkningerne af behandlingen.

Hvad er en blodprøve? Blodprøver er et meget nyttigt diagnostisk værktøj. Blod består af flere forskellige slags celler og andre forbindelser, herunder forskellige salte og visse proteiner.

Den flydende del af blodet kaldes plasma. Når blodpropper uden for kroppen bliver blodcellerne og nogle af proteinerne faste. Den resterende væske kaldes serum, som kan bruges i kemiske test og i test for at finde ud af, hvordan immunsystemet bekæmper sygdomme.

Læger kan tage blodprøver og dyrke de infektiøse organismer, der forårsager en sygdom, for at se præcis, hvad de er gennem et mikroskop.

Hvordan udføres en blodprøve? Blodprøver til test kan tages enten fra en vene (som transporterer blod til hjertet) eller fra en arterie (som tager blod væk fra hjertet).

Hvis der kun er brug for et par dråber blod (for at overvåge blodsukker i diabetes) er det nok at lave en lille prik i fingerspidsen og derefter klemme blodet ud.

De fleste blodprøver er taget fra en vene, normalt fra dem omkring albuen. Først er en snor (tourniquet) bundet omkring overarmen for at gøre venen fremtrædende. Det kan være lidt stramt, men det gør det meget nemmere at tage testen.

Injektionsstedet rengøres derefter med ånd og derefter sættes en nål i venen. Nålen fastgøres enten til en blodtryksflaske med lavt tryk eller til en sprøjte, hvor stemplet trækkes tilbage for at skabe lavt tryk. Når den nødvendige mængde blod er blevet ekstraheret, fjernes nålen og en lille kugle af bomuldsuld holdes over såret. Dette skal presses i et til to minutter før påføring af et klæbende gips.

Hvis blod er taget fra en arterie, ekstraheres det sædvanligvis fra håndleddet, hvor der er en arterie, der ligger meget tæt på huden. Dette kan være lidt ubehageligt, da arterievæggen har flere smerte nerver i det end venevegen.

Efter at have taget blod fra en arterie kan det være nødvendigt at holde en kugle af bomuldsuld på det sted, hvor injektionen blev lavet i ca. fem minutter for at stoppe blødningen.

Nogle mennesker er meget følsomme for nåle og synet af deres eget blod og kan føle sig svage, når der tages en blodprøve. Dette er ikke ualmindeligt og kan reduceres ved at sidde eller ligge, mens prøven tages. Hvis du føler dig svag eller tror, ​​at du måske føler dig svag, skal du straks fortælle den person, der tager blod.

Hvad undersøger lægerne i blodet? Blod indeholder to hovedelementer: væsken, der kaldes plasma og celler. Der er tre typer af celler: røde blodlegemer, hvide blodlegemer og blodplader. For at få de oplysninger, de har brug for fra blodet, gør lægerne faktisk flere tests med blodprøven. Disse omfatter målinger af niveauerne af cellerne og et blodsprøjt. Et blodsprøjt er en blodfilm placeret på et dias for at give lægerne mulighed for at se på de enkelte celler under et mikroskop. Disse tests er angivet nedenfor.

ADVERTISATION FORTSÆTTELSE AF LÆSNING HENBLIKENDE

Røde blodlegemer En af de vigtigste røde blodlegemer testes for at finde ud af, hvor meget hæmoglobin der er i blodet. Hemoglobin bærer ilt omkring din krop. Dette kaldes hæmoglobinkoncentrationen eller -niveauet.

En anden vigtig test, den gennemsnitlige korpuskulære volumen eller MCV-test, måler størrelsen af ​​de røde blodlegemer.

Hvis en person lider af anæmi, vil deres hæmoglobinniveau altid være mindre end normalt. Men størrelsen af ​​de røde blodlegemer afhænger af den type anæmi du har.

En hæmatokrit test måler det totale volumen, som røde blodlegemer optager i blodet. I praksis gøres dette ved at spinde et reagensglas af blod, indtil de røde blodlegemer den tyngste del af blodet går til bunden af ​​røret. Derefter beregnes deres volumen.

Næsten alle typer anæmi vil medføre lav hæmatokrit (et lavt blodvolumen), ligesom det vil være meget alvorlig blødning. En høj hæmatokrit kan forekomme, hvis en person er dehydreret fra ikke at drikke nok væske, eller fordi de mister væske som det sker med diarré, forbrændinger og undertiden operation.

Hvis de røde blodlegemer er blegne, kan det være tegn på jernmangelanæmi. Hvis de har en mærkelig form, kan det være på grund af seglcelleanæmi eller skadelig anæmi.

Læger lægger også pletter til blodsprøjtet for at teste blodet for parasitter, for eksempel i tilfælde af sovesyge eller malaria. De kan også teste for bakterier i tilfælde af blodforgiftning.

Hvide blodlegemer (WBC) Lægen tæller det samlede antal hvide blodlegemer og beregner, hvor mange forskellige typer af hvide blodlegemer patienten har. Dette kaldes differential WBC count.

Antallet af hvide blodlegemer kan gå op, og det kan skyldes en bakteriel infektion, blødning eller en forbrænding. Mere sjældent er årsagen til et forhøjet hvidt tal skyldes leukæmi, kræft eller malaria.

En person kan miste hvide blodlegemer, fordi de har autoimmune problemer, det er her, hvor antistofferne, der skal bekæmpe sygdomme, angriber kroppen i stedet. Andre årsager til tab af hvide blodlegemer omfatter virale infektioner. Mere sjældent kan dette være en bivirkning af visse former for medicin.

Læger holder øje med hvide blodlegemer for at finde ud af, hvordan en sygdom ændrer sig. Ved at overvåge blodtællingen på denne måde kan de ændre patientens behandling efter behov.

BlodpladerPlateller er meget små celler i blodet, der klumper sammen på steder, hvor blodkarrene er skadede. De danner grundlaget for blodproppen, der ville dannes, hvis du skærer dig selv.

Lavt antal blodplader kan gøre en person sårbar overfor blødning, nogle gange endda uden skade. Årsager til lave blodplader tæller autoimmune sygdomme, hvor du producerer et antistof mod dine egne blodplader, kemoterapi, leukæmi, virusinfektioner og nogle lægemidler.

Højt antal blodplader gør en person mere sårbar mod blodpropper. Høje blodplade tæller findes i tilstande, der involverer knoglemarv såsom leukæmi og cancer.

Hvad er blodkoagulationsundersøgelser? Flere tests vil være nødvendige, hvis en patient konstateres at lide af en blodkoagulationsforstyrrelse, så at deres blod ikke stikker ordentligt, eller hvis det klumper for godt.

Når en vene er beskadiget, bliver der normalt en lille blodprop på indersiden. Denne blodprop er lavet af blodplader og proteiner fra blodplasmaet (kaldet koagulationsfaktorerne).